[idiot]

iulie 10, 2012

despre cenzura

Filed under: delir — Pœtrip @ 16:44

Cateva pasaje din “Nascut in URSS” a lui Vasile Ernu:

“Rockul sovietic” e o combinatie de cuvinte care suna foarte straniu, dar care a existat totusi. Rockul a reusit pentru prima data in mod serios sa problematizeze lucruri pe care nimeni, niciodata, nu le-a spus in mod serios public. Ei nu aveau probleme in mod direct cu limbajul oficial, cu puterea comunista, asa cum o faceau disidentii, ci cu puterea si prostia sitemului dincolo de ideologia concreta. Ei au reusit sa arate mult mai eficient probleme majore ale tarii, fara sa intre intr-un conflict ideologic deschis, si sa arate cauze mult mai profunde decat o trimitere directa la limba de lemn a ideologiei comuniste sau anticomuniste bine cunoscute. (…)

Perioada dezghetului hrusciovist a fost paradoxala tocmai datorita jocului dintre libertate si interdictie. Acest dublu discurs va crea un intreg mecanism de productie culturala, de comportamente sociale, de mod de gandire. Pe de o parte, libertatea creatiei, iar pe de alta, tendinta de a controla acest proces, de a inlatura elementele “deviationiste”, cele care se indeparteaza de la linia trasata de Partid. Acest joc, din punctul meu de vedere, a fost cel mai productiv si mai eficient stimulant al productiei culturale sovietice. A fost o perioada mult mai eficienta  chiar si decat cea de dupa caderea comunismului. Libertatea postcomunista a anilor ’90 a creat mai degraba un mare gol si ne-a aratat ca nu poti produce cultura avand doar libertatea. (…)

Cind URSS era vie, el era cel care ii impiedica sa gandeasca, sa scrie, cu toate ca el, sistemul, era obiectul muncii, al cercetarii si al criticii lor. Acum, ca URSS nu mai exista, ceea ce le sta in drumul liberei lor creatii nu mai e URSS, ci lipsa sa.

Reclame

2 comentarii »

  1. „nu poti produce cultura avand doar libertate”

    bah, ce cult esti. Te citez pa pagina cu fatza

    Comentariu de animal00 — iulie 25, 2012 @ 13:04

  2. […] leapsa asta cat de explicita. daca nu, astept alte variante mult mai bune de la moon over peaks , idiotul , fata de ghinda , evelina , ratzone, lorena , Doxatul , Oama de tinichea, scame din buricul […]

    Pingback de daca trebuie, atunci sa fie liebster ! « ♣ — iulie 26, 2012 @ 21:49


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: