[idiot]

August 26, 2009

[oglinda]

Filed under: delir — Pœtrip @ 08:11
Tags:

Mitocanul ca factor al civilizatiei româneşti?

Ce este un mitocan? El nu reprezinta o categorie socială, dar se găseşte abundent în toată societatea românească şi ia toate aspectele, exercită toate funcţiile, e omniscient şi veşnic prezent în treburile romaneşti. Mitocanul nu e nici mahalagiul zgomotos, burtă-verde fericit de a trăi, nici chefliul superficial. Mitocanul e îngamfatul zeflemist şi sceptic, care rezolvă orice situaţie, orice problemă oricât de gravă cu un spirit vulgar. Mitocanul are o putere corosivă asupra vieţii noastre intelectuale şi mai ales asupra vieţii noastre de stat.

Mitocanul s-a născut supărat şi contra! Contra oricarei iniţiative generoase, contra instituţiilor existente, contra optimismului, contra eroismului. E patriotard cu toate că e antipatriotic, e amoral dar sever, e obraznic si laş.

Ceea ce face însă din mitocan vrajmaşul nr. 1 al civilizaţiei romaneşti e dorinţa lui de a vîna iluziile şi idealurile şi de a dărama metodic speranţele, de a zădărnici optimismul, de a inocula în inimi curate si mîndre complexuri de inferioritate, de a cultiva înjosirea şi de a încerca a mentine viaţa româneasca într-o ipostază de autoironizare, de denigrare şi de lipsă de încredere.

Incult şi vehement, nu e în curent cu istoria României pe care o neagă şi cu prezentul românesc pe care încearca a-l distruge sau cel putin a-l micşora.

Nu citeste mai ales carţi româneşti, nu ia parte la viaţa autohtonă dar judecă şi bate din mîini la fiecare înfrângere, zicând că o prevăzuse. Fuge de răspunderi dar cere onoruri. Nu călătoreşte, dar face veşnic comparaţii cu străinătatea. Nu işi creşte copiii, dar îi declară geaniali. Produs postbelic al unei Românii zăpăcite, el menţine în mediul românesc o stare gripală, stînjenind orice activitate mai darnica şi lăsând să se piardă o bună parte din patrimoniul energiei acestui neam. Din acest motiv intelectualii ca şi artiştii trăiesc departe de ceea ce se chiama societatea noastră.

Arhitecţii cari nu-şi pot permite luxul suprem: izolarea, au fost însă într-o larga masură victima mitocanului. Zăpaceala lipsei lui de intelectualitate, neaderenţa lui reală cu pamântul, incapacitatea sa de a se încadra în sînul unei discipline, a adus spre acest nihilism de forme şi exces de elemente în arhitectura capitalei. Informandu-se numai la cinematograf după mese prea lungi şi zile goale, mitocanul ar dori să rezume în casa lui decorul tuturor dramelor pasionale, în care faţade din ţara bască au ferestre veneţiene sau faţade mexicane au elemente brîncoveneşti, pe cînd cupole romane acoperă sali de baie şi catapetesme servesc drept bar pentru a servi cocktail-uri. Nu e credincios, dar totuşi are cavou la Bellu în stilul cel mai pompos posibil, pentru a putea înfrunta cu seninatate veşnicia alăturea de regi şi de sfinţi.

Tăvalit în beatitudinea vulgarităţii sale, el nu-şi dă seama că vremurile se schimba şi lucrează pe nesimţite dar metodic în contra lui. Faţă de gravitatea vieţii de astazi el este menit pieirii. Dealtfel, apăsatoarea lui prezenţă se simte mai ales în Bucureşti. Provinciile, cu o viaţă mai simplă, nu sunt un mediu favorabil acestui gen. În progresiva disciplinare a vieţii româneşti cîmplul de acţiune al mitocanului (a cărui nevastă e adesea o estetă), se reduce din ce in ce. Totuşi mult după dispariţia mitocanului de pe scena actualitaţii, ravagiile lăsate de dînsul se vor simţi.

 Arh. George Matei Cantacuzino

Simetria, Caiete de artă şi critică, nr. II, vara 1940

traim cu totii intr-o mizerie, in schimb ne aratam unul pe altul cu degetul. respiram kitsch, bem kitsch, mancam kitsch, ne masturbam kitsch, in schimb ne dam de ceasul mortii de prost-gustul altora. mereu altii. nu v-a trecut nicio clipa prin cap ca o mica, infima, minuscula parte din MITOCAN este si in voi?

cred ca asta este si scopul acelor spoturi cu manualul de mitocanie urbana: sa stii sa recunosti mitocanii. sunt cei care rad privindu-le.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: