[idiot]

iulie 12, 2009

ceva (pute) in aer

Filed under: muzica — Pœtrip @ 02:50
Tags: ,

 

 

daca veti avea inconstienta sa va uitati la clipul asta alb negru, veti remarca (pe langa faptul ca este alb/negru) dubioasa alaturare intre un mos la pian, un lungan la voce si un copchil la chitara. sa-i luam la puricat, pe rand:

lunganul lennon-wannabe este un anume John Keen, care va deveni peste cativa ani producatorul primului album motorhead. pana atunci fusese roadie (cara scule) pentru The Who, care au acceptat chiar sa-i includa o compozitie de-a lui pe cel ce-al treilea album „The Who Sell Out” – 1967, apocaliptica „Armenia City in the Sky”, in versiunea de studio la care canta insusi el cu vocea. cunoscatorii stiu, este vorba despre prima piesa de pe fata A a vinilului. Pete Towshend, chitaristul formatiei The Who, al carui sofer personal era Keen, nu l-a mai suportat mult in mizerie, asa ca in 1969 i-a alcatuit formatia Thunderclap Newman, al carei clip l-ati urmarit. Keen este cel care canta ca strans de coaie (termenul tehnic este falsetto), iar de pe undeva dupa jumatate melodia urca in toonalitate si el este strans chiar mai tare de coaie (asta imi aduce aminte de descrierea-ghicitoare pe care mi-a facut-o un coleg de liceu la „Child in Time” ca sa recunosc melodia, el nu-si mai amintea nici numele nici cine o canta, dupa o prima auditie la radio. de pe atunci eram expert si am reusit. sunt si eu bun la ceva)

eh. nyway (vorba lui afrim) chitaristu mic si dragalas (pe nume Jimmy McCulloch) avea la momentul filmarii 15 ani, dar el fusese remarcat de catre acelasi ager Pete Townshend inca de cand avea 12 ani (!)  varsta la care se spune in Piata Matache despre el ca te lasa cu gura cascata cantand la chitara. a cantat ulterior cu mai multe trupe, cum ar fi Wings (formatia lui Paul McCartney post-Beatles) , Stone the Crows, Small Faces. a nu se confunda cu Henry McCullough, alt membru Wings. este unul (cel bond) dintre cei doi chitaristi pletosi care canta stransi de coaie in filmarea de la Woodstock a piesei lui Joe Cocker, un cover beatles despre care lennon & mc cartney au recunoscut ca este mai bun decat originalul cantat de ei. Henry McCullough el mai traieste si astazi, spre deosebire de celalalt, copchilu mic si dragalas, Jimmy McCulloch, care a murit in 1979 de o supradoza de heroina. 26 de ani.

mosu de la clapa este insusi Thunderclapu Newman, un jupan jazzman dupa care s-a dat numele trupei, in semn de omagiu pentru soloul in zig zag la pian tuflit fix la mijlocul piesei. la tobe este fratele mai marisor al copchilului drogat, iar la bass (pe inregistrarea audio, nu in videoclip care este playback live at beat club) este acelasi Pete Townshend de care vorbeam mai devreme. ia sa vad, mai stiti cine? cum dracu sa nu fi auzit in viata voastra de ala care a compus prima opera rock si care a inventat cuvantul PUNK? the WHO!

partea ciudata este ca melodia (care imi place de ma cac pe mine, desi suna ataaat de muzica pentru fatalai) nu este numai un One Hit Wonder care a rezistat peste ani dar este chiar un Number One Hit, a intrat in topurile muzicale britanice ca pula lui piticigratis in blogosfera. 3 saptamani la rand in 1969 nu e usor lucru, pentru niste vremuri in care elvis, beatles si rolling stones isi disputau constant primele 10 pozitii. exagerez bineinteles, topurile sunt pline de one-hit-wonders, mereu exista cateva one-hit-wonders.

melodia nu a fost remarcata doar de mine, ci a fost fost inclusa in diverse coloane sonore sonore si preluata de nume grele precum The Mandrake Memorial, Fish, Promised Land, Tom Petty, Eurythmics, The Superjesus, Elbow, Wellwater Conspiracy, Hayley Sanderson si Wilco, dar asta puteti afla deja pe google.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: