[idiot]

Decembrie 16, 2008

febra

Filed under: delir — Pœtrip @ 02:34
Tags:

in spatiul cosmic cate grade sunt?

(cu alte cuvinte, ce temperatura are …vidul? )

termometrul ne indica pentru zona subsuoarei cifra de 36 cu 8. la 39 grade deja deliram si facem spume. la 40 ne esplodeaza mintile. omul este un botz foarte fragil: asa cum a evoluat, este in stare sa faca fata conditiilor de pe planeta asta, variabile intre niste mici marje (temperatura medie la suprafata pamantului este 15 grade C, cea mai ridicata inregistrata vreodata 58 iar cea mai coborata -89). sub zero grade celsius deja nu mai este nici o placere sa te dai pe gheata in putulica goala, iar intr-un ceaun cu ulei clocotit nu prea o sa o duci mult. intervalul in care o fiinta umana poate vietui este in jur de cateva grade plus minus 0 C (sa zicem -100 si +100) asta nu inseamna nimic, fata de temperaturile monstruoase la care este in stare sa te supuna Universul! nucleul Soarelui are cam 13 milioane Kelvin, iar suprafata sa 5800 K (= 5500 grade C). soarele si-a devorat de mult stratul de ozon, asa ca viata acolo este un iad curat, temperatura in atmosfera lui zbenguindu-se intre 100.000 K si 1 milion K. fata de aceste valori, ce inseamna o mica febra?

foarte interesant: zero absolut reprezinta punctul ipotestic in care materia nu mai prezinta energie termica, la valoarea de 0 K (= −273.15 °C). raceala absoluta. un punct pe scara kelvin reprezinta un grad celsius, plus sau minus, de vreme ce cele doua scale sunt similare: 273.16 K = 0.01 °C (valoarea la care apa are entropie zero si nici nu ingheata nici nu se topeste). temperatura mediului influenteaza viteza sunetului, densitatea aerului, impedanta acustica si nu m-as mira sa aflu ca poate chiar si viteza luminii! temperatura este o insusire a materiei, ceea ce face foarte intemeiata intrebarea mea din deschidere: este capabil vidul de a avea asemenea proprietate? 

dar intrebarea care ma zdrobeste este aceasta: exista limite pentru temperatura? cat de rece poate fi si cat de cald? nu s-a demonstrat nimic unanim acceptat. eu as tinde sa cred ca asemeni spatiului si timpului, si temperatura este infinita.

Anunțuri

7 comentarii »

 1. hehe.. postare inginereasca :D
  Pai de ce n-ar avea vidul temperatura? Ca temperatura nu este o proprietate specifica materiei. Cred.
  Pe de alta parte tu ai mare dreptate: daca nu ar fi legat de materie, atunci nu ar exista o limita inferioara (0 grade Kelvin).
  Hmm.. iar ma apuc sa caut pe net…

  Comentariu de popej27 — Decembrie 16, 2008 @ 12:28

 2. pai eu ca sa insir toate astea m-am documentat temeinic nenicule! pe net evident, ca am dat foc la foate culegerile de fizica din liceu. intr-un mod foarte ciudat, toate supozitiile mele empirice formulate fara niciun fel de studiu mi-au fost confirmate. bine ai zis, postare inginereasca: e singura la care am o baza :)

  se naste oricum o noua intrebare: cum poate o proprietate a materiei sa existe si in lipsa ei? ma refer la suflecel of course.

  Comentariu de [idiot] — Decembrie 16, 2008 @ 14:25

 3. „zero ca zero… dar orez?”

  Comentariu de gavhriel2k4 — Decembrie 16, 2008 @ 18:58

 4. Stimati colegi, va recomand cu multa caldura sa vizionati documentarul „The elegant Universe”, si multe intrebari ridicate aici isi vor fi gasit raspunsul. [daca nu-l gasiti, spuneti, sa vi-l pasez].

  Comentariu de Rov — Decembrie 16, 2008 @ 21:12

 5. Auzi, da’ acum am vazut titlul si ma gindii sa te intreb: ai citit „Febra” lu’ Serge Brussolo?

  Comentariu de popej27 — Decembrie 17, 2008 @ 09:29

 6. mrrr… n-am vazut nici filmul si n-am citit nici cartea. voi doi v-ati vorbit?

  :)

  Comentariu de [idiot] — Decembrie 17, 2008 @ 11:38

 7. :)
  intrebarea „exista” deja ma duce cu gandul la mecanica cuantica.culmea e ca la liceu,la fizica,nu ni s-a vorbit deloc despre aceasta.si totusi…pentru cei interesati a existat profu de romana:))

  Comentariu de marina — Decembrie 24, 2008 @ 07:49


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: